maandag 15 juli 2013

Hardlooproutes in IJsselstein

Ongeveer drie maanden geleden las ik een oproep in de plaatselijke krant of er mensen waren die mee wilden denken over de ontwikkeling van diverse hardlooproutes in IJsselstein, mijn woonplaats.
Omdat ik daar wel affiniteit mee heb en zoals mensen die mij kennen wel weten, ik altijd wel wat vrijwilligerswerk probeer te doen, reageerde ik op de oproep en werd uitgenodigd voor een kennismakingsavond.

Het bleek een leuke actieve groep mensen te zijn, die samen graag een zevental nieuwe routes wilden bedenken.
Later bleek dat alles erbij hoorde net ontwerpen en bestellen van stickers, het plakken, het bord op het Podiumterrein en zelfs een nieuwe striping op de baan op het terrein bedachten we en passant er nog even bij.

Op 8 Juli was het zover en mocht ik met Burgemeester van den Brink het bord onthullen waarop de routes staan afgebeeld. Dat was best wel stoer.
Een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief waarbij de gemeente IJsselstein zich van zijn beste kant heeft laten zien.

Harmke Martens en Ron van Reenen waren de contactpersonen vanuit de gemeente IJsselstein en wethouder Marijke van beukering was vanaf het begin gelijk enthousiast.
Heel erg bedankt dames en heer, zo kan het dus ook!

Aansluitend liepen we met een grote groep fanatiekelingen de 2,5 km route en dat was tevens mijn laatste keer hardlopen dit jaar waarschijnlijk ivm de blessure aan mijn voet.

Ik heb ervan genoten en vond het toch wel gaaf, ook Jolanda liep een deel mee, evenals een aantal @Loopmaatjes.

Al met al worden de routes nu al veel gebruikt en als je er meer van wilt weten volgt onderstaand een aantal artikelen en foto's.












Artikel RTV 9:



IJsselstein heeft zeven nieuwe hardlooproutes!

In IJsselstein zijn maandagavond 8 Juli 2013 maar liefst zeven nieuwe hardlooproutes onthuld.
De routes zijn bedacht door tien inwoners van de Baroniestad en in samenwerking met de gemeente IJsselstein tot uitvoer gebracht.

Samen met de actieve burgers werd door burgemeester van den Brink op het Podiumterrein  aan het Basiliekpad, een bord met informatie over de hardlooproutes onthuld. Er hadden zich veel belangstellenden en hardlopers gemeld om het moment bij te wonen. De projectgroep kwam eerst bij elkaar om samen het goede resultaat te vieren middels koffie met gebak in het stadhuis. en de pers te woord te staan. Daarna ging het gezelschap naar het evenemententerrein het Podium om samen met andere hardlopers de route in gebruik te nemen. Een bont gekleurde stoet liep samen de 2,5 km route die als naam "De stadsroute" heeft meegekregen en bijzonder geschikt is voor de jeugd en mensen die op een sportieve manier met IJsselstein willen kennismaken. Zo heeft elke route zijn eigen kenmerken en een eigen naam. Op de website van de gemeente IJsselstein zijn de routes ook te vinden, samen met een uitgebreide omschrijving. U kunt deze vinden op: http://www.ijsselstein.nl/hardlooproutes.
Alle routes zijn ook geschikt om te wandelen en de meeste zijn ook een leuke fietsroute, voor ieder wat wils. Er is in het bijzonder gelet op de autoluwheid van de routes en de veiligheid van de gebruikers. Op gevaarlijke punten is een sticker aangebracht om de mensen hierop te wijzen. De routes hebben verder ieder een eigen kleur en zijn  middels stickers en bordjes te volgen.

Het is het eerste project van een nieuw initiatief van de gemeente IJsselstein om te werken met burgerinitiatieven.
Hierbij stelt de gemeente de kaders vast en kunnen inwoners binnen die grenzen hun initiatief ontplooien. Daarbij werkt de gemeente zo veel als mogelijk facilitair mee aan knelpunten en oplossingen.

Beide partijen kijken zeer tevreden terug op het project dat maar enkele maanden nodig had om van idee tot oplevering te komen. Het project team van de inwoners stimuleert dan ook andere inwoners om zeker met ideeën aan te kloppen bij de gemeente. "Wij hebben geen enkele stugheid ervaren en zowel het bestuur als de ambtenaren hebben zich flexibel en meewerkend opgesteld".

Omdat het project ruim binnen het gestelde budget van 5000 euro is gebleven, bleef er nog budget over. De groep had dan ook nog een verassing in petto voor wethouder Marijke van Beukering (o.a. sport) die ook aanwezig was om de route mee te lopen. Zij is een voorvechter van  JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) die in IJsselstein graag een aantal waterpunten wil aanbrengen om zo de jeugd te behoeden voor overgewicht. Initiatiefnemer Erik Wierstra overhandigde haar de eerste 1000 euro voor de aanleg van een waterpomp op het podiumterrein. Er is totaal ca 6000 euro benodigd, maar zoals Wierstra al benadrukte: "De eerste 1000 euro is hiermee een feit".

Op het podiumterrein is ook een baan uitgezet met afstandsaanduidelingen (elke 100 meter) zodat deze exact rondes van 400 meter heeft gekregen. Hierdoor is het gebruik van de baan voor veel groepen nu mogelijk geworden. Zo kan er bijvoorbeeld een Coopertest worden gehouden. Maar ook de reeds bestaande Coopertestbaan op het sportpark IJsseloever wordt weer in ere hersteld.

Er zal op veel digitale plekken ook actief gepromoot worden om de IJsselsteinse routes te gebruiken. In IJsselstein zijn er veel initiatieven en is er bijvoorbeeld een Faceboekpagina van "De IJsselsteinse lopers. (https://www.facebook.com/IJsselsteinseLopers) en de Loopmaatjes community is ook erg actief in- en rond IJsselstein  (http://www.loopmaatjes.nl). Ook hebben naast veel persoonlijke initiatieven ook Re-active en Adelaar Sport actief meegewerkt om het initiatief bekend te maken.

Iedereen is bij deze uitgenodigd gebruik te maken van de routes en te laten weten hoe deze is bevallen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten