maandag 27 februari 2012

Rennen over de Afsluitdijk

Een tijdje geleden las ik op mijn tijdlijn op Twitter een discussie mee van een aantal hardlopers die ik volg over een loop op de Afsluitdijk. In de discussie kreeg er langzaam een soort van evenement vorm dat weliswaar een trainingsloop bleek te zijn, maar wel een hele leuke mogelijkheid om weer eens met wat meer mensen kennis te maken die je zo via het internet spreekt, danwel volgt via twitter of een blog.

De Afsluitdijkrun 2012

De afstand is ca 30 kilometer en dat paste precies in mijn schema naar de marathon van Utrecht toe. Dus ik had me al redelijk snel opgegeven en kreeg het startnummer 9 toegewezen.
Zondag 26 Februari 2012 was het dan zover. Ik was al vroeg opgestaan want ondanks dat ik dit soort afstanden inmiddels wel vaker heb gelopen, heb ik toch nogal last van een soort wedstrijdspanning.

In de ochtend al vroeg alles klaar gelegd en redelijk vroeg richting Zurich weggegaan om daar de Afsluitdijk 4 keer over te steken. De eerste keer met de auto om naar het verzamelpunt te gaan, dan met de bus naar het startpunt in Den Oever, om vervolgens te voet weer terug in Zurich te verschijnen en natuurlijk weer naar huis terug. De reis verliep voorspoedig en toen ik bij het verzamelpunt aankwam bleek ik toch al best wel veel mensen in middels te (her)kennen, leuk is dat toch om die loopmaatjes dan een keer in het echt te zien. Ik was best stil, omdat ik zwaar onder de indruk van die enorm lange weg was en ik wist dat we die door weer en wind gingen hardlopen. En zelfs met de auto lijkt er geen eind aan te komen.

Na een half uur ongeveer namen we plaats in de bussen en maakten we allemaal een praatje met de passagier naast ons om wat ervaringen over het hardlopen uit te wisselen. Het was wel bijzonder te zien hoe verschillend mensen omgaan met de tijd voor de start van de loop, de een teruggetrokken, de ander extravert aanwezig. In de bus kregen we nog even de laatste informatie en gingen we onderweg. Het blijft altijd lastig om in te schatten hoeveel kleding je nu precies aan moet doen. En lange of korte broek? Ik besloot een jack aan te houden vanwege de te verwachte wind en een lange broek. Achteraf gezien was dit allemaal niet nodig, want door het lopen, zou het voldoende warm blijken te zijn. Maar eenmaal gestart kun je het niet meer aanpassen.

Bij het startpunt in Den Oever aangekomen, bleek dat we voor de start nog we wat tijd te overbruggen hadden. Een lange rij mannen deed nog even een laatste plasje. Ook bleek het tv programma "Hart van Nederland" van SBS 6 opnamen te maken voor een item dat later op de avond zou worden uitgezonden. We deden even voor de camera gezamenlijk een Warming Up, dat voorkwam ook dat je teveel ging afkoelen, want de wind stond behoorlijk koud op de kust van Den Oever.

Daar klonk dan de starttoeter en ik zag de beide organisatoren achter de camerawagen aan in beweging komen. Omdat het geen echte wedstrijd was, besloot ik gewoon op mijn gevoel van de dag te lopen en wel te zien hoe het zou gaan. Geen Schema's vandaag.
Ik liep erg makkelijk en omdat ik dacht dat we een snelheid van ongeveer 10 kilometer per uur zouden aanhouden, bleef ik een beetje voorin meelopen. Onderweg een aantal praatjes gemaakt en kennis gemaakt met enkele mensen. Op een gegeven moment zag ik Martin, een van de organisatoren van de loop voor me opduiken en ging enkele kilometers naast hem lopen. Bij ongeveer het 10 kilometer punt begon ik te voelen dat ik te hard ging, en naast me zei iemand dat we de eerste 10 kilometer in 50 minuten hadden afgelegd. Ik realiseerde me toen dat dit voor mij veel te hard ging en liet me in snelheid terugvallen, het was immers geen wedstrijd.

TV Uitzending van SBS6 Hart van Nederland
Langs de kant stonden hier en daar toeschouwers, maar vooral veel fotografen, waaronder van de Telegraaf en AD, bleek later.

Op de helft, na ca 15 kilometer stond de verversingspost met een aantal door ons zeer gewaardeerde vrijwilligers om ons van water, sportdrank en een stukje banaan te voorzien. Eigenlijk bleef ik hier wat te lang hangen, een minuut of 4, dit kwam ook mede omdat ik ineens de benen niet meer had om een redelijk tempo te lopen. Ik zakte na de hervatting terug naar de 10,5 km/uur gemiddeld, op zich nog steeds een normale snelheid voor deze afstand, maar toch voelde het oncomfortabel. Dit kwam ook doordat ik net iets teveel kleding had aangetrokken, hierdoor voelt het net te warm. De laatste kilometers waren erg zwaar, ik was onmetelijk blij dat in de verte de boog van de finish al zag. De snelheid was nog verder gezakt en ik werd alleen nog maar ingehaald.  Toch wist ik in die laatste kilometers nog iets van energie terug te winnen. Alleen door de laatste lus was het toch nog even afzien, een eindsprintje zat er niet meer in, maar wel leuk dat je met applaus werd ontvangen, dat hadden we net even nodig :)


Details van een tijd

Afstand
30.825 m
 
Tijd
02:48:12
 
Snelheid
11,00 km/u
 
Calorieën
2343 Kcal.




Na de loop gingen we gezellig met ongeveer 95 man nog Pasta eten, en dat was reuze gezellig en vooral ook erg lekker, er was echt werk van gemaakt. Onder de maaltijd wisselden we nog even de ervaringen van de dag uit en ging iedereen weer zijn eigen weg. Ook werden de helden van de dag die het mogelijk hadden gemaakt nog even in het zonnetje gezet. En zagen we Marteijn, de man achter het @loopmaatjes account op Twitter in het echt.

Organisatie Jan en Martin


Ook vanaf deze plek wil ik toch erg graag de organisatie en alle vrijwilligers nogmaals bedanken voor alle inspanningen. Zonder hen was het nooit zoń topdag geweest. Hulde!


Lees ook:
Column van Martin (organisatie)
Website van Jan (organisatie) 
Website van de Afsluitdijkrun





Artikel in de Telegraaf

                                                                                Uitzending Hart van Nederland


Eerstvolgende wedstrijd: 


APR
09
Wordt mijn eerste marathon
Doel: 42.195 m in 04:00

maandag 20 februari 2012

Op naar de Afsluitdijkrun

Dit weekend de laatste lange duurloop gedaan. Het werd 23,5 kilometer en om kort te zijn: alles doet zeer. Het was zondag 19-02-2012 spekglad in en rond IJsselstein. Hierdoor liep ik de eerste 10 kilometer toch verkrampt en dat wreekt zich natuurlijk gelijk. Verder wel lekker gelopen en de kilometers tellen toch ook weer mee in de voorbereiding naar mijn eerste echte marathon op 2e Paasdag in Utrecht.


Details van een tijd

Afstand
23.623 m
 
Tijd
02:15:40
 
Snelheid
10,45 km/u
 
Calorieën
1795 Kcal.


Hopen maar dat ik tegen zondag 26-02-2012 hersteld ben, want dan is er een loop over de afsluitdijk, door weer en wind. 111 lopers tegen de kracht van de natuur. Ik ben er dus één van!


De voorbereidingen zijn alweer begonnen, de bietensap is in huis gehaald, want een klein steuntje in de rug kan nooit kwaad. Ik begin zelfs al een beetje zenuwachtig te worden, red ik het wel? Vast wel, enkele weken geleden heb ik in Schoorl ook deze afstand gelopen en in een hoger tempo ook nog. Maar toch...

zondag 12 februari 2012

De 30 kilometer in Schoorl

Vandaag was het dan zover, de eerste 30 kilometer wedstrijd: Groet uit Schoorl. Ik was al het hele weekend onrustig. Gisteravond alles al klaar gelegd en redelijk vroeg naar bed gegaan na een paar kleine glaasjes wijn. Niet teveel natuurlijk, want bedenk maar eens hoever 30 kilometer met de auto is, laat staan om te hardlopen.

'Smorgens er alweer vroeg uit om loopmaatje @RonDaalhuizen op te halen en zo waren we ruim op tijd in Schoorl aanbeland. Mede doordat we een aparte route namen, zodat we niet lang in de rij hoefden te staan.  Groet uit Schoorl is een groot loopevenement met erg veel bekende internationale lopers. Zelfs Lornah Kiplagat had haar weg naar het Noord-Hollandse dorp gevonden om daar een afstand op haar naam te zetten.


De start middels startvakken op kleur was prima geregeld en je kon vanaf het begin redelijk je eigen tempo lopen. Bij mij houdt dat standaard in dat ik dan te snel van start ga en later de rekening krijg gepresenteerd, ik liep de eerste 8 kilometer boven de 12 km/uur. Ik had me goed voorbereid en een flink ontbijt met behoorlijk wat koolhydraten gegeten, het is immers een behoorlijke afstand. Bij de 15 kilometer was ik toe aan extra energie en nam een gel om weer wat druivesuiker en andere energiemakers naar de benen te krijgen. Na 20 kilometer gingen de lopers van de halve marathon richting de finish en mochten de stoere afstandslopers rechtdoor. Dat was wel een momentje, mijn hele lijf smeekte om ook lekker naar de finish te gaan, maar ik moest volhouden, het is natuurlijk ook mijn voorbereiding naar de 42 zware kilometers in Utrecht in April. De afstand werd overigens eerst ingekort naar 28 kilometer vanwege de gladde stukken, maar gelukkig lukte het de organisatie, middels een lus om toch exact 30 kilometer ervan te maken. (Wat moet je met een PR op de 28 km?) In de lus zag ik enkele bekende lopers langskomen, zoals Marek met Martin achter zich aan en Ron uit IJsselstein. Zij lagen een flink eind op mij voor en ik wist dat ze een poging deden om rond de 2:30 uit te komen. Dat is voor mij een nu nog onhaalbare afstand, maar wie weet in de toekomst.



De laatste 5 kilometer gebeurde het me toch weer, ik had tot 25 kilometer een gemiddelde snelheid van 11,6 kilometer per uur weten vol te houden, maar zakte rap weg tot onder de 10 km/uur. Het werd vechten en korte periode's lukte het wel om even tempo te maken, maar geen gel was opgewassen tegen de steeds slechtere loopstijl en wegvloeiende krachten. Om een gegeven moment hoorde ik ineens mijn naam naast me en bleek Barry uit Nieuwegein naast me te lopen, ook een twittermaatje. Hij zat net als ik goed stuk, we gaven elkaar een hand en spraken elkaar eventjes toe, toen ik weer naast me keek, was hij weg, dat gaf me wel iets energie, moet ik eerlijk zeggen, omdat ik wist dat ook hij voor een erg scherpe tijd was gekomen. Er stak een behoorlijke sneeuwbui zijn kop op, we liepen ongemerkt al zeker 30 minuten in een bui, en tot overmaat van ramp liep het zandpad waar we op liepen alleen maar steiler omhoog. De laatste kilometers zakte het steeds verder weg en werd het harken, maar gelukkig was daar de finish. Ik tikte af in 2 uur, 38 minuten en 54 seconden. Tevreden, ik had stiekem 2:40 in mijn hoofd. Marek, Martin en Ron stonden daar al te wachten en bleken supertijden te hebben gelopen, Barry kwam kort achter mij ook over de finish. Na even bijgekomen te zijn, gingen we weer terug naar de auto. Wat was dat een eind in die kou zeg, en het bleef maar sneeuwen. In de auto snel koers gezet naar IJsselstein, waar een hele warme douche wachtte.

Schoorl is een prachtige loop, maar wat is hij zwaar! Kortom ik had hem niet willen missen in de voorbereiding naar de marathon van Utrecht op 2e Paasdag 2012. De volgende loop wordt de afsluitdijk met vrienden van Twitter. Deze is alweer over 2 weken, ik hoop dat ik dan alweer hersteld ben voor 32 kilometer wind happen.


Details

Details deelnemer
Startnummer9506
NaamMichel Bliek
Woonplaats/verenigingIJsselstein Ut
LandNED 
Geboortedatum10-08-1963
CategorieM45
Bruto tijd2:41:51
Netto tijd2:38:54
  
Tussentijden (netto)
MeetpuntTijdVerschilSnelheid
23,9 km2:05:522:05:5211,394 km/uur
finish2:41:5133:039,081 km/uur

vrijdag 10 februari 2012

Meten is weten via looptijden.nl

Gisteren was de bestelde Polar LS-14 hartslagmeter binnen gekomen die met bluetooth met de telefoon kan worden verbonden. Een erg interessante mogelijkheid om meer te weten te komen over je trainingen met hardlopen en je gesteldheid om dit te doen.

Een tijdje geleden ben ik overgegaan van de app Cardiotrainer naar de app van Looptijden.nl. De redenen hiervoor waren vooral dat het in het Nederlands is (Zelfs de Audiocoaching tijdens het lopen) en de website, waarin je zoveel meer bij kunt houden dan alleen je wedstrijden of trainingen.

Terug naar de optie van de hartslagmeter, in de app van looptijden zit deze optie nog niet standaard, maar er is een betaversie waarin deze wel al geactiveerd is. Het uitpakken en koppelen van het bluetooth apparaat aan de telefoon ging eenvoudig. Daarna de looptijden app opgestart en in de instellingen de desbetreffende Polar gekozen. Omdat de looptijden app uitgaat van een GPS ontvangst, moest ik om het live te testen even wachten op een training.



Aankomend weekend staat de wedstrijd in Schoorl op het programma. Hierdoor wilde ik geen hele lange training doen, maar een korter stuk op tempo. Het werd 6,3 kilometer nog net in het licht. Dus de hartslagband omgedaan, 3 lagen kleding, telefoon in de armband en muziek uitgekozen. Eenmaal buiten de app van Looptijden aan gezet en nadat de GPS ontvangst goed was, begonnen met hardlopen.

De eerste meters waren even rustig om de spieren een beetje los te lopen en daarna ging ik op tempo lopen. Op de hartslagband die communiceert met een horloge kun je tijdens het lopen je snelheid en hartslag zien. Dit is even wennen, omdat je via de Audiocoaching wel je snelheid te horen krijgt, maar op dat moment geen indicatie hebt van je inspanning. Je snelheid kun je kiezen per minuut of per kilometer, voor mij zou een combinatie van snelheid en afgelegde afstand elke minuut de voorkeur hebben. Samen met het ritme van de hartslag liefst, mogelijk is dit iets voor de toekomst.
























Het lopen ging daarna op een voor mij net oncomfortabel ritme, dat ik maximaal ca 10 kilometer vol zou kunnen houden, maar geen halve marathon bijvoorbeeld.
Ook mede door de toch wat aangepaste en zwaardere kleding, handschoenen en muts had ik niet het gevoel helemaal voluit te kunnen gaan.


Na 6,3 kilometer te hebben gelopen zette ik de app stil en kreeg ik een keurige opsomming van mijn training voorgelezen. Direct daarna zijn de gegevens via je profiel zowel in de app op je telefoon, als in de website opvraagbaar. En dan blijkt toch de grote meerwaarde van de website van Looptijden, je beschikt direct over alle gegevens van je training, zoals ik al eerder heb aangegeven. Het is voor mij de ideale combinatie van app en naslagwerk. Ook omdat je komende trainingen, PR's, wedstrijden, gewicht, BMI allemaal vastgelegd kunnen worden. En als je vrienden toevoegt kun je de verrichtingen van deze mensen ook nog volgen en vergelijken met je eigen prestaties. Net als wedstrijden, fotoś, verslagen en routes overigens. Teveel om allemaal te benoemen, je moet er zelf hier maar eens naar kijken.


Terug naar de training van vandaag op de bijgeplaatste afbeeldingen kun je zien hoe overzichtelijk je je hartslaggegevens terug kunt zien. Keurig opgedeeld in zoneś, die variabel zijn ten opzichte van je eigen maximale hartslag. Dik voor elkaar toch? Het viel me wel een beetje tegen dat mijn hartslag nog ruim binnen de grens valt van de duurloop, terwijl ik het idee had veel harder te gaan, maar daar was nou net de meting voor bedoeld, zodat ik meer inzicht in mijn eigen kunnen en verrichting.

Al met al ben ik dus heel erg tevreden en ben zeer benieuwd of Looptijden de functionaliteit nog verder weet te verbeteren.




zondag 5 februari 2012

Afzien in de polders

Vandaag zondag 05-02-2012 ging ik de 2e helft doen van de geplande duurloop. Hiervoor had ik een route uitgekozen door de mooie polders rond IJsselstein. Een mooi winterlandschap vol met sneeuw om ca 1,5 uur in een rustig tempo te gaan hardlopen. Omdat ik het gisteren zo ontzettend warm had gehad in de bossen, had ik besloten wat minder kleding aan te trekken. Aan de bovenkant een lang shirt met een Fleecejack eroverheen en aan de onderzijde een gewone lange tight. Dat bleek later een totaal foute keuze te zijn geweest, maar daar kom ik later op terug.
De eerste kilometers liep ik makkelijk binnen de bebouwde kom. Eenmaal in de polders aangekomen, bleek de wind een stuk meer venijnig dan een dag ervoor en voelde ik de wind door de kleding heenkomen. Na een kilometer of 10 merkte ik dat ik niet meer warm kon blijven en begon de pijn overal op te komen, vooral in de zgn. "schaamstreek". Ook daar ga je zweten en vocht en die koude wind is geen goede combinatie. Ook in het gezicht begon de kou zijn tol te eisen en ging het zweet aanzetten. De muts was keihard geworden van het zweet en absorbeerde hierdoor niet meer. Bij een temperatuur van -9 en dan een behoorlijke wind over het vlakke terrein moet je je dus beter voorbereiden en dat begon me pijnlijk duidelijk te worden. Ik had een laag te weinig aan kleding aangetrokken, waardoor de kou er doorheen was gekomen. Ik kwam vandaag maar een paar hardlopers tegen en zij leken het allemaal erg zwaar te hebben.

Gelukkig kon ik het volhouden totdat ik na 15,5 kilometer weer thuis was aangekomen. Daar heb ik ruim 15 minuten met d tranen in de ogen gestaan, toen de edele delen langzaam weer op temperatuur begonnen te komen. Vergelijk het met bevroren vingers die "ontdooien", dat pijnlijke tintelende gevoel, maar dan in een veel gevoeliger gebied :) Maandag gelijk maar thermo ondergoed gaan halen, want dit wil ik niet nogmaals meemaken.

Aanstaande weekend staan de 30 lange kilometers in Schoorl op het programma. Zoals het er nu uitziet zal ook daar de temperatuur onder nul blijven en staat ons dus een koude loop te wachten. Een loop die twee keer zo lang is als vandaag, dus voorbereiding gaan we maar serieus nemen.
Dit weekend loop ik in ieder geval netjes op schema met ruim 30 kilometer door de sneeuw.


FEB
05
Was door de aanwakkerende wind in de polder erg zwaar, kou kwam door kledinglagen heen en daardoor werd het heel zwaar
Snelheid: 10,60 km/u, Max. snelheid 13,00 km/u, Kcal: 1192 Kcal.

Hardlopen Bij -10 en 10 -

Vandaag Zaterdag 04 Februari 2012 kreeg ik spontaan de vraag van Ron uit IJsselstein of ik zin had mee te gaan hardlopen in het bos bij Hilversum. Dit weekend had ik volgens het schema een duurloop van 160 minuten op hget programma staan, maar had al besloten dit in twee delen te gaan lopen. De weersomstandigheden waren erg bar met temperaturen ver beneden de -10 en plaatselijk zelfs beneden de -20.
Dus snel de wekelijkse boodschappen in huis gehaald en even later stond Ron voor de deur en reden we naar Hilversum.
Onderweg zagen we nog enkele autoś die van de weg af waren gereden vanwege de sneeuw en de gladheid. Ik had qua kleding goed rekening met de kou gehouden met drie lagen bovenkleding, waaronder een Fleecejack, twee broeken en handschoenen en een muts. Daarnaast de trailrunning schoenen, want we zouden vooral in een bos- en hei omgeving gaan rennen.
In Hilversum aangekomen bleek het redelijk beschut te zijn, waardoor je weinig last van de koude wind had en gingen we op pad. Het leek wel veelop trailrunning want grote delen van de route kon je niet naast elkaar lopen, ook versperden meerdere boomstammen ons pad en moesten we eromheen. De dikke laag sneeuw zorgde ervoor dat het lopen zwaar was, de heuvels deden de rest.

In het schitterende heigebied waren veel mensen bezig met winterse taferelen als slee rijden en wandelen. Kilometer na kilometer liepen we in gestaag tempo door en vloeide de energie weg uit mijn lichaam. Na een paar flinke heuvels kreeg ik het moeilijk en kon nauwelijks meer aanhaken bij Ron. Lopen door een besneeuwd bos is iets waar ik dus blijkbaar veel moeite mee heb. Na ruim 15 kilometers kwamen we terug bij de auto en hadden we gemiddeld onder de 10 km/uur per uur gelopen. Dat lijkt heel langzaam, maar door dit ruwe gebied dat ook nog eens vol met sneeuw lag, was het een hele prestatie.
Gelukkig herstelde ik snel en gingen we weer terug naar IJsselstein. Morgen de andere helft van de duurloop in de polder.


FEB
04
Ging erg moeizaam, zware loop met veel hoogte verschil en door soms best dikke sneeuw. Meer een soort trailrun. Samen met Ron Daalhuizen gelopen
Snelheid: 9,84 km/u, Max. snelheid 12,10 km/u, Kcal: 1199 Kcal.